Tips van een fotograaf

Ik maakte gedurende mijn carrière als trouwfotograaf veel trouwfoto’s van andere stellen. Mijn ervaring leert dat er dingen zijn waar je van tevoren rekening mee kunt houden, zodat de fotosessies en jullie trouwdag ontspannen verlopen. Bekijk hieronder mijn tips voor jullie trouwdag.
 • Maak een ruime dagplanning. Gun jullie zelf die ruimte om genoeg tijd te hebben voor alle foto’s die jullie willen laten maken. Dit scheelt jullie een hoop stress waardoor je zelf ook van de fotoshoots kunt genieten!
 • Maak tijdens de voorbereidingen van jullie trouwdag een plakboek. Zo hebben jullie straks foto’s en items van de voorpret én van de trouwdag zelf!
 • Kies de mooiste, lichtste ruimte(s) voor de foto’s van het aankleden, zo komen jullie op je mooist op de foto. Heb je bij het aankleden bepaalde details die je graag wilt vastleggen? Geef dit even aan! Denk bijvoorbeeld aan een speciaal nachtjapon of borduursels in je kleding.
 • Bereid sieraden, parfum, schoenen en andere details die bij je trouwdag horen voor. Dan kan de fotograaf bij binnenkomst meteen starten met fotograferen.
 • Oefen je poses en blikken van tevoren af en toe in de spiegel. Dit scheelt tijdens je trouwdag een hoop ongemak en zorgt dat jullie op de foto staan zoals je altijd al had gedroomd.
 • Het eerste moment waarop jullie elkaar voor het eerst gaan zien is spannend en heel speciaal. Dit onvergetelijke moment wil je natuurlijk prachtig vastleggen! Kies voor de ontmoeting daarom een lichte ruimte of omgeving en vermijd donkere trappen of gangen. Ontmoet je aanstaande bijvoorbeeld in de achtertuin of op een plek die veel voor jullie samen betekent zoals het strand of bos. Je kunt natuurlijk ook op traditionele wijze wachten tot de ceremonie. Het wordt gegarandeerd bijzonder!
 • Voor de fotosessie zoek maar naar de plek die bij jullie past en die belangrijk voor jullie is. Misschien een plek waar jullie wandelen of elkaar hebben ontmoet. Dit maakt jullie verhaal nog persoonlijker. Het gaat om jullie liefde. Ik kan overal prachtige foto’s maken als er liefde, lol en plezier is. Trouw je op een mooie locatie benut die deze plaats ook voor de fotosessie.
 • Tijdens de trouwfotoshoot kan het zo zijn dat de trouwjurk van de bruid een beetje vies wordt. Probeer je hier niet te druk om te maken, de foto’s zijn immers een herinnering voor jullie hele leven!
 • Vraag jullie gasten om tijdens de ceremonie de telefoons en camera’s in de tas te laten. Wanneer je gasten zich niet druk hoeven maken om foto’s, kunnen ze helemaal in het moment zijn en genieten van jullie ceremonie. De fotograaf gaat ervoor zorgen dat alle prachtige momenten en de heerlijke sfeer worden vastgelegd.
 • Kies voor de groepsfoto’s maximaal 8 combinaties uit. Op die manier weet je zeker dat iedereen een keer op de foto is geweest. Vergeet niet de lijst met groepsfoto’s aan de ceremoniemeester te geven.
 • Gaan jullie een ceremoniemeester kiezen? Neem iemand waarop je kunt bouwen! Als jullie iemand kiezen die jullie vertrouwen heb je een steun en toeverlaat tijdens de voorbereiding en de dag zelf.
 • Kies bewust wél voor een ‘eerste dans’. Dit is een heel bijzonder en intiem moment dat prachtig op foto vast te leggen is. Worden jullie al zenuwachtig bij het idee? Super! Dan hebben we extra veel emotie op de foto wat het heel bijzonder en gedenkwaardig maakt.
 • En voor de controlfreaks onder ons, LET IT GO en geniet. Dit is hét moment! Voor je het weet is de mooiste dag van jullie leven alweer voorbij. Iedereen weet wat zijn of haar taken zijn, dus geef alles lekker uit handen, accepteer wat je niet kunt veranderen (lees: het weer op je trouwdag) en dan komt het helemaal goed.

 

 

Collect moments not things!

Menu