Tips van een fotograaf

Ik maakte gedurende mijn carrière als trouwfotograaf veel trouwfoto’s van andere stellen. Mijn ervaring leert dat er dingen zijn waar je van tevoren rekening mee kunt houden, zodat de fotosessies en jullie trouwdag ontspannen verlopen. Bekijk hieronder mijn tips voor jullie trouwdag.
 • Maak een ruime dagplanning. Gun jullie zelf die ruimte om genoeg tijd te hebben voor alle foto’s die jullie willen laten maken. Dit scheelt jullie een hoop stress waardoor je zelf ook van de fotoshoots kunt genieten!
 • Kies de mooiste, lichtste ruimte(s) voor de foto’s van het aankleden, zo komen jullie op je mooist op de foto. Heb je bij het aankleden bepaalde details die je graag wilt vastleggen? Geef dit even aan! Denk bijvoorbeeld aan een speciaal nachtjapon of borduursels in je kleding.
 • Bereid sieraden, parfum, schoenen en andere details die bij je trouwdag horen voor. Dan kan de fotograaf bij binnenkomst meteen starten met fotograferen.
 • Maak een fotomoment van het openen van champagne. Dat ziet er geweldig uit op foto’s. Het kan tijdens de voorbereiding of gewoon bij de taart. Zorg ervoor dat je de champagnefles (geen fles wijn, daar zitten geen bubbels in) goed schudt voor je hem opent en dat je de dop eruit knalt. Van tevoren een keer oefenen kan geen kwaad. 
 • Het eerste moment waarop jullie elkaar voor het eerst gaan zien is spannend en heel speciaal. Dit onvergetelijke moment wil je natuurlijk prachtig vastleggen! Kies voor de ontmoeting daarom een lichte ruimte of omgeving en vermijd donkere trappen of gangen. Ontmoet je aanstaande bijvoorbeeld in de achtertuin of op een plek die veel voor jullie samen betekent zoals het strand of bos. Je kunt natuurlijk ook op traditionele wijze wachten tot de ceremonie. Het wordt gegarandeerd bijzonder!
 • Vertel de fotograaf tijdens de voorbereiding al wat voor soort mensen jullie zijn. Wat vinden jullie allebei leuk? Waar liggen jullie interesses? Wat voor soort foto’s vinden jullie het mooist? Op die manier krijgen jullie foto’s die een reflectie zijn van jullie karakters en persoonlijkheden én zien jullie de relatie die jullie hebben erin terug.
 • Voor de fotosessie zoek maar naar de plek die bij jullie past en die belangrijk voor jullie is. Misschien een plek waar jullie wandelen of elkaar hebben ontmoet. Dit maakt jullie verhaal nog persoonlijker. Het gaat om jullie liefde. Ik kan overal prachtige foto’s maken als er liefde, lol en plezier is. Trouw je op een mooie locatie benut die deze plaats ook voor de fotosessie.
 • Ga tijdens de fotosessies alleen mee in wat jullie zelf graag willen. Als fotograaf doe ik een hoop voorstellen over van alles en nog wat, denk aan hoe jullie kunnen staan en hoe jullie elkaar kunnen aankijken, maar doe alleen waar jullie je zelf prettig bij voelen.
 • Plan een tweede, korte shoot in op een ander moment dan de hoofdshoot. Bijvoorbeeld net voor zonsondergang (lees: golden hour) of net voor het donker wordt. Wil je liever niet plannen? Houd een tweede, korte shoot dan op zijn minst in gedachten. Het idee erachter is dat jullie origineelste en mooiste foto’s waarschijnlijk niet worden gemaakt tijdens de geplande fotosessie. Een extra shoot, bijvoorbeeld tussen het diner en het feest, is dus een goed idee voor leuke, extra originele foto’s.
 • Tijdens de trouwfotoshoot kan het zo zijn dat de trouwjurk van de bruid een beetje vies wordt. Probeer je hier niet te druk om te maken, de foto’s zijn immers een herinnering voor jullie hele leven!
 • Vraag jullie gasten om tijdens de ceremonie de telefoons en camera’s in de tas te laten. Wanneer je gasten zich niet druk hoeven maken om foto’s, kunnen ze helemaal in het moment zijn en genieten van jullie ceremonie. De fotograaf gaat ervoor zorgen dat alle prachtige momenten en de heerlijke sfeer worden vastgelegd.
 • Laat jullie emoties de vrije loop. Of het nou is tijdens of na de ceremonie of gedurende de groepsfoto’s, houd jullie emoties niet in. Sterker nog: wakker ze aan! Lopen jullie weg na de ceremonie, toon dan zichtbaar je geluk, je ringen, omhels je gasten en laat zien dat je geniet! Vraag je vrienden en familie of ze willen joelen van geluk, of ze hardop willen lachen en of ze vrolijke dingen willen zeggen. Op die manier krijg je de puurste emoties op de foto.
 • Kies voor de groepsfoto’s maximaal 8 combinaties uit. Op die manier weet je zeker dat iedereen een keer op de foto is geweest. Vergeet niet de lijst met groepsfoto’s aan de ceremoniemeester te geven.
 • Gaan jullie een ceremoniemeester kiezen? Neem iemand waarop je kunt bouwen! Als jullie iemand kiezen die jullie vertrouwen heb je een steun en toeverlaat tijdens de voorbereiding en de dag zelf.
 • Kies bewust wél voor een ‘eerste dans’. Dit is een heel bijzonder en intiem moment dat prachtig op foto vast te leggen is. Worden jullie al zenuwachtig bij het idee? Super! Dan hebben we extra veel emotie op de foto wat het heel bijzonder en gedenkwaardig maakt.
 • En voor de controlfreaks onder ons, LET IT GO en geniet. Dit is hét moment! Voor je het weet is de mooiste dag van jullie leven alweer voorbij. Iedereen weet wat zijn of haar taken zijn, dus geef alles lekker uit handen, accepteer wat je niet kunt veranderen (lees: het weer op je trouwdag) en dan komt het helemaal goed.

 

 

Collect moments not things!

Menu